пʼятниця, 8 листопада 2013 р.

Екологічна ситуація у Львові

Якщо ви хоч раз бували у місті Лева, ви неодмінно залишили про нього теплу згадку. Але за красивими пейзажами, архітектурою, і тісними вуличками, ховається дещо зовсім неприємне – стійкий сморід, який здатен зіпсувати враження від міста. 
Неприємний запах – далеко не одна з причин, яка викликає занепокоєння щодо екологічної ситуації у місті.

У кожному регіоні України є свої екологічні проблеми, яким необхідне негайне вирішення. На покращення екології міст, як завжди не вистачає грошей у бюджеті, тому що це не стоїть на першому місці проблем країни. Економічна й соціальна стабільність – понад усе. Але навіщо ми будемо думати про те, що нам не дають грошей, якщо люди самі створюють для себе проблеми? Ми з кожним роком «душимо» наше навколишнє середовище власноруч.

До прикладу, наше місто потерпає від:
- скупчення великої кількості пестицидів на Грибовицькому сміттєзвалищі;
- смороду у Львові, головними причинами якого фахівці називають, окрім діяльності підприємстві, які незаконно скидають стоки, ще в систему каналізації під час ремонту доріг, зношеність труб;
- шкідливих викидів різноманітних підприємств, зокрема, деревообробні заводів у Кам’янко-Бузькому районі, Миколаївського цементного заводу та інших;
- ненависної багатьма львівської проблеми води. А точніше, її відсутності.

В 2009 році у Львові проводили заміри повітря за допомогою пересувної екологічної лабораторії. За результатами досліджень, найбільш забрудненим виявилося повітря у районі вулиць Чорновола, Личаківській та Пасічній.

Крім того, у Львові обіцяли створити так звану «екологічну карту», де можна буде дізнатись, де повітря найчистіше. Цієї картою уже користуються громадяни Польщі.

Львівська екологія – це 82 млн. тонн гірничо-хімічних та 101, 5 млн. м3 вугільних відходів та 83, 14 млн. м3 неочищених вод, скинутих у водойми – такі данні наводить «Zik» на 2005 рік.
Ще одна екологічна катастрофа, на думку жителів Львівщини, може відбутись за допомогою видобутку сланцевого газу. 

3 жовтня поточного року, Львівська облрада ухвалила проект угоди  про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська, між державою Україна, компанією Шеврон та ТзОВ «Надра Олеська».
Сланцеве питання викликало бурхливе обговорення депутатів різних фракцій. Свободівці закликали відкласти і доопрацювати сланцеву угоду. Регіонали однозначно заявили про підтримку питання.

«Потрібно підтримати угоду, інакше нам залишиться хиріти в своїй екологічно чистій національній гордині», – заявив депутат від ПР Михайло Козяр.

Під час внесення пропозицій до рішення про погодження угоди заступник голови облради В. П’ятак поставив пропозицію на голосування, у результаті обласна рада більшістю голосів погодила сланцеву угоду. – за матеріалами Zik

Можливість видобутку сланцевого газу, дозволить нам бути газово-незалежними, і спожитивати газ в десятки разів дешевше ніж пропонує нам Росія.

Більшість жителів прилеглих районів провели мітинги проти видобутку сланцю. За їхніми словами, екологія стане ще гіршою ніж була до того. Особливо у лісах, та густо населених регіонах. Для них це буде екологічним лихом.

Звичайно, за усім цим «галасом» стоїть і Росія, яка не може допустити, щоб Україна стала незалежною і більше не мала потреби купувати газ.. Жартують, що Олімпійський факел, який згасав 4 рази, показує якість російського газу.

 Практика США та Польщі показує, що на їх екологію це майже не впливає. Не впливає з однієї причини: вони добре дбають про свою екологію. Ба більше, Польща дбає найкраще про екологію. Навіть багаття будь-де розводити заборонено, тільки в відведених для цього місцях.

Зрештою, екологія у місті Лева стоїть чи не стоїть на першому місці, але про неї говорять.

Немає коментарів:

Дописати коментар